"Nyuddannede kan ingenting!"

LØGN! Så hvad KAN man gøre, som nyuddannet og jobsøgende?

For 4 (FIRE?!!! 😱) uger siden (life + covid19 happens 🤷‍♀️🤦‍♀️), bød Michael Bøtker ind på mit opslag, med noget han meget gerne ville høre mere om. Han kom med flere gode emner, så dagens emne bliver:

Personlig branding, som nyuddannet.

For kan man overhovedet brande sig som nyuddannet? Man kan jo ikke noget? Man har ingen (relevant) erfaring, efter endt studie? WHAT TO DO!?

FIRST THINGS FIRST:

Okay, first of: Jeg er af den overbevisning, at ALLE kan NOGET. Og ikke bare “noget”, nej nej… Alle kan noget helt særligt. Om det er at fløjte med næsen, skabe millionforretninger, redde syge børn i Afrika, eller hjælpe andre til at blive bedre versioner af dem selv, det er totalt underordnet. Og du er mere, end det papir du får dine karakterer på.

Nyuddannede kommer i alle former, farver, størrelser og aldre. Mange tænker nok, at en nyuddannet er ung og stærk, og klar til livet. Men nyuddannede kommer i ALLE aldre. Der er dem, som skifter retning. Dem, som vil lære mere. Dem, som har fået nedlagt deres tidligere stilling, og hvor deres hverv ikke findes længere.

Problemet er bare, at der er en tendens til at tro, at hvis du tager en (ny) uddannelse, så er den eneste ting, som er gældende, dine karakterer, og/eller den erfaring du har erhvervet dig EFTER endt uddannelse. Og det er et problem, uanset om det er dig selv, eller andre der tænker sådan!

 

Men hvad ved ud EGENTLIG om det, Line?

Det her siger jeg, som hende der i mange år har kæmpet en kamp, for at blive respekteret for det jeg kan – papir eller ej. Dato på stemplet – eller mangel på samme. Kampen for, ikke bare at få et job, men kampen for at komme bare i tilnærmelsesvis betragtning til det skide job.

Først da jeg begyndte at brande mig selv, og positionere mig selv, ud fra ALLE de ting jeg kan – og ikke kun min uddannelse – begyndte der at ske ting og sager.

For at gøre det tydeligt, hvad jeg mener, så kommer her en opsummering:

  • I 2009 blev jeg færdig med en STX
  • I 2010 tog jeg en HGS (HG for studenter)
  • Jeg er uddannet salgsassistent ved JYSK i 2016.
  • Jeg har været på lærerseminaret, kok/tjener-forløb, elev som salgskonsulent og slutteligt salgsassistent.
  • Jeg har arbejdet som køstyrer i KBH lufthavn, kasseassistent, frivillig bartender, lagermedarbejder i IKEA – åbent lager, så også salg ud over det tunge arbejde – butiksmedhjælper på café og i kiosk.
  • Jeg har søgt ind på forhistorisk arkæologi og journalisthøjskolen, og ville i mange år være fysioterapeut.
  • Været i praktik som salgsassistent flere steder – og nu begynder det her bare at blive langtrukkent…

Det var godt nok mange ting…!

Jep. Og det jeg vil sige med det er: Jeg har lært noget hvert eneste sted, i større eller mindre grad. Men du kan nok regne ud, at mit CV har været en forstyrret omgang at læse for enhver!

Derfor, så tror jeg heller ikke på, at det perfekte CV findes, eller den perfekte ansøgning. Det er et emne jeg dykker ned i, næste gang.

 

Forestil dig lige, at alt er godt.

Tænk, hvis alt bare var godt. Hvis kollegaerne var nogen, du rent faktisk gad være sammen med. Hvis de forstod dig. Hvis du glædede dig, hver eneste dag, du skulle på arbejde. Hvis lederen var én, som respekterede dig og din kunnen.

Og så forestil dig, at når du kom hjem fra arbejde, hvordan det vil være, at have overskud. Være glad. Tilfreds. Og føle at du har gjort en forskel, igen i dag.

 

Så hvad er det jeg skal gøre?

Du skal – for din egen skyld, og for andres – opsummere, HVEM DU ER. Som helt menneske. Ikke KUN inden for et specifikt felt, for når de vælger dig, får de altså også dine skæve tænder, dit fjollede grin og dine madvaner. Og det er jo helt fantastisk!

Du er den fulde pakke, med alt hvad det indebærer. Er der ting, som vi skruer op og ned for, alt efter hvilket selskab vi er i? JA DA! Men hvis du viser alle dine egenskaber, alt det du indeholder, så ved man også, som leder, kollega eller recruiter, hvad man går ind til, og det er LANGT lettere at finde det rigtige sted til dig.

 

Dit brand

Når du skal ud og etablere dit personlige brand i forbindelse med jobsøgning, som nyuddannet, skal dit mål derfor være, at give dem, der kigger med, et godt indblik i:

  • HVEM du er – i alle aspekter
  • HVAD du kan – også alt dét, du ikke har papir på
  • og HVOR MEGET du indeholder – hvad det er de OGSÅ får, ud over én, som kan løse opgaven.

De 3 enkle ting, er det vigtigste at have fokus på. Nu tænker du måske: “Jamen, er målet og fokus ikke at jeg skal til jobsamtale og have et job?”. Jo, det er OGSÅ en del af det. Men følger du de 3 enkle trin ovenfor, så kommer resten af sig selv – før eller siden.

Det er muligt, at det er lovning på store ting. Og jeg kan desværre ikke love, HVORNÅR det sker. Jeg ved – VED – bare, at når du begynder at vise dit sande jeg, deler din værdifulde – basale – viden, og viser din dejlige energi, så kommer der spændende nye mennesker listende.

 

Husk!

Når du begynder den her rejse, så er det ikke NOK at fortælle “jeg er bare verdens sødeste moster, og bager gode boller. Jeg løser desuden jeres problemer”. Jovist, du fortæller om nogle af de ting du kan, osv., MEN, vinklen du bruger, skal være den fortællende. Den, som man får værdi af at læse – UANSET om man har tænkt sig at hyre dig eller ej. For på den måde, kommer du ud, og brander dig selv – og før du ved af det, taler folk om dig i krogene, positive henvendelser og nye muligheder dukker op, og… What’s next? 🤩

Det kan føles farligt. Gør det alligevel… For det er den nemmeste og bedste måde, at sortere i kommende arbejdsgivere, connections og hvem ved, endda venskaber.

Det bliver tydeligt, hvem du er, hvad du står for, og hvilken personlighed du har. Og dem der kan lide det, kommer flyvende, og hænger ud. Dem, der synes det er noget pjat at være som dig, de går videre. Nogle få kontakter dig, og fortæller dig hvad deres holdning til dig er – for deres sjælefreds skyld. Og fred være med det. Pop champagnen, og skål med dig selv over, at du har fået nogen op af stolesædet.

Det er jo nemt nok at sige…

Og straks sværere at gøre. Og sidder jeg så her, som teoretikeren, der fortæller dig “GØR DET! JEG HAR LÆST AT DET VIRKER!”.

Nope.

Jeg har selv gjort det. Og jeg er blevet SÅ overrasket over, hvordan verden har reageret på mit autentiske jeg. Hvordan jeg er blevet taget imod. Blevet løftet af flokken. Blevet budt velkommen. Og for mig, tja… Der endte det i at jeg gik selvstændig 😏 Nu deler jeg den viden, som jeg selv finder så uhyggeligt basal, fordi det JEG ved, er bare ikke basal viden for alle.

Og det DU ved, er HELLER ikke basal viden for alle!

 

Opsummering

Så: Brand dig selv – ISÆR som nyuddannet – ved at vise, dele og fortælle, om alle de kvaliteter du har. Ikke kun hvad der står på et stykke sprødt, hvidt papir.

Hvis ikke du ved, hva’ fa’en du egentlig kan, ud over hvad papirerne siger, så ræk ud. Spørg en ven, en tidligere kollega, studiekammerat, eller en helt ekstern om hjælp. Vi er mange herude, som både kan og vil hjælpe dig.

Og mine kvaliteter og skills? Tja, et energibundt med virkelig plat og sort humor, som ser det bedste i folk, og bringer det frem. Kan alle lide mig? Næ. Men jeg vil heller ikke arbejde med ALLE. Jeg vil arbejde med dem, der får min verden til at føles bedre, og som værdsætter – og bruger – min hjælp til noget. Dem, der synes, at det er en fest at snakke med mig. For det er præcis hvad vi har: En fest – med alt det, som før har syntes så tungt og træls.

Hvis du synes det er sværere end svært, at finde ind til dine mange kvaliteter og evner alene, så skriv til mig, send en anmodning, eller kast en papirflyver (pas på vestenvinden 😅). Jeg vil gerne guide dig videre.

‘Till next time – bye bye.*

*JA, det er fra Gardeners World, den gode Monty Don! Lidt have-crazy er man vel blevet…

Der benyttes cookies til en række nødvendige funktionaliteter og frivillig nyhedsbrev-tilmelding. Hvis du fortsætter med at anvende hjemmesiden samtykker du til disse cookies.